Składniki:
– 340g masła niesolonego
– 360g czekolady gorzkiej 60%
– 6 jaj w temperaturze pokojowej
– 3 szklanki/575g cukru
– 1 łyżeczka soli 5g
– 1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego 15g
– 112g mąki pszennej
– 119g kakao
Sposób wykonania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj prostokątną blachę o wymiarach 30x40 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
3. W misce w kąpieli wodnej na najmniejszym gazie rozpuść powoli kawałki masła i czekoladę do gładkiej
konsystencji. Wyłącz gaz, ale pozostaw miskę na p alniku.
4. Używając miksera delikatnie ubij jajka w dużej misce do mieszania. Dodaj cukier i sól do ubitych do
jajek i mieszaj do momentu połączenia na wolnych obrotach.
Wlewaj powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem do momentu połączenia. Dodaj wanilię.
5. Przesiej mąkę i kakao do małej miski; wymieszaj razem do połączenia składników.
Dodawaj stopniowo łyżką suche składniki do wymieszanych jajek i czekolady ciągle mieszając.
Wylej ciasto do przygotowanej blachy i rozprowadź równomiernie za pomocą szpachelki.
Piecz przez 34 minuty lub do suchego patyczka.
6. Upieczone brownie wyjmij z piekarnika, schłodź do temperatury pokojowe, a następnie w lodówce.
7. Udekoruj cukrem pudrem przy pomocy szablonu.
Krótki filmik jak przygotować brownie znajdziesz tutaj:>>