smaki tortów weselnych

Ślub zwykle zdarza się raz w życiu. Chcemy, żeby wszystko była zapięte na ostatni guzik. Niewątpliwą gwiazdą każdego przyjęcia weselnego jest tort weselny. Każdy wyjątkowy, każdy inny. Zobaczmy, jakie torty będą królować w najbliższym sezonie ślubnym.

Prawdziwe dzieła sztuki

Torty weselne wykończone masą marcepanową mają szansę stać się prawdziwymi dziełami sztuki. Niejeden cukiernik pretenduje do tego tytułu nadając tortom niezwykłe kształty i formy. Dekoracje potrafią zachwycić nawet największego malkontenta sztuki pięknej. Aż szkoda zjadać takie cudo! Na zamówienie cukiernik może wykonać z masy marcepanowej portret znanej osoby lub wskazanego przez nas przedmiotu. Choć w przyszłym roku będą dominować lakoniczne zdobienia, opierające się głównie na symbolice: serduszka, kwiatki, wstążki.

Smak sprzed lat

Najpopularniejsze wśród weselnych tortów są torty śmietankowe. Mogą się wydawać nieco zachowawcze i mało pomysłowe. Dużą popularnością cieszą się torty kilkuwarstwowe, w których każda warstwa ma inny, zupełnie odmienny i różny od pozostałych smak oraz kolor. Takie zróżnicowanie sprawi, że każdy gość będzie mógł znaleźć coś dla siebie, w weselnej kompozycji smaków. Jednak takie rozwiązanie ma także swoje wady. Jeżeli obsługa będzie mało profesjonalna, poszczególne smaki naszego tortu powędrują do zupełnie przypadkowych gości. A to już by było zupełne zamieszanie.

Do odważnych świat należy

Jeśli lubimy tradycję, ale chcemy ją nieco odświeżyć proponuję dodać do tortu odrobinę innego smaku w postaci np. świeżych owoców. Świetnym pomysłem może być tort śmietankowy, w którym zatopione zostaną pomiędzy warstwami biszkopta całe, świeże owoce malin. Cukiernia warszawa proponuje takie rozwiązanie, które nada kompozycji odrobinę świeżości.

Pin It on Pinterest

Share This